28 iunie 2010

Alb-Negru

Week-end-ul ăsta mi-a fost dat să urmăresc meciul SUA-Ghana din optimile CM din Africa printre străini, în recepţia unei pensiuni la care asistam la o nuntă. Frumoasă nuntă, oricum. Ei... şi cum fotbalul ăsta aduce unul lângă altul bărbaţi din toate zonele, doar teveu să fie, nu contează că e nuntă, ori botez, ori slujbă la biserică, tot dai o geană la meci. Evident în fotbal, aşa cum spunea Ioan Chirilă, rar ai parte de două-trei păreri care să coincidă. Ba americanii-s de vină, ba nemţii îs bazaţi, ba englezii îs umflaţi cu pompa, ba Ronaldo îi mai bun, ba Messi e peste toţi.

Am observat cu mâhnire că pentru mulţi dintre români, toţi negrii sunt ţigani, ciori, gorile, coborâţi din bananier şi cocotier. Sincer nu ştiu de unde vin frustrările ăstea, dar cert îi că n-o fost unul în holul acela al pensiunii care să nu-l facă pe Boateng maimuţă, pe Gyan ţigan şi pe Asamoah sclav. Acum înţeleg oarecum că trăim într-o ţară în care ţiganii îţi dau sute de motive să îi faci în toate felurile, dar de aici până la a-l face pe ghanez sclav de pe plantaţie mai e drum lung. Din nefericire prea puţini sunt cei ce apreciază faptul că negrii, africanii, afro-americanii, cum vreţi voi să le spuneţi, sunt peste albi în sport. De la atletism, baschet, baseball, fotbal (în multe cazuri) box şi multe alte sporturi, negrii fac legea. Ce mă intrigă e că dacă un jucător de culoare joacă în naţionala Germaniei, a Angliei, a Franţei şi chiar a Braziliei, nu mai e ţigan, cioroi, urangutan. E neamţ, e englezoi, e brazilian tehnic, e francez meserie.

Românii n-au cultură şi nu ştiu să recunoască adevărul. Oamenii ăştia sunt nişte talente native în sport şi nu numai. Prespun că dacă ma chinui, sigur găsesc un fraier care să zică despre Obama că e un negru nenorocit. Încă un capitol la care românii nu o să evolueze prea curând. Nu e de mirare când încă mai miroase bine de tot a comunism în pieţe, pe stadion, în şcoală şi în recepţiile pensiunilor. Mi-ar fi plăcut să fie un umor negru, dar din nefericire nu e aşa.



3 wild thought(s):

Anda spunea...

Asta s-o crezi tu! In Franta rasismul e la cote maxime, am stat acolo doua luni, si crede-ma Occidentu nu e ceea ce pare la tv. Negrii din Franta sunt facuti cioroii in propria tara. Asta ca sa nu mai vorbim de SUA. Nu zic ca romanii nu sunt rasisti, dar sa crezi ca negrii nu mai sunt discriminati de alti doar pentru ca au cetatenie occidentala este gresit. Sunt altii mai rai decat noi la capitolul asta.

Claudiu spunea...

Ai dreptate, insa eu ma refeream strict la romanii care nu ii considera pe Bakary Sagna sau Heskey, de pilda, cioroi ca pe cei ai Ghanei, Africii sau Camerunului.Stiu ca dincolo problema e mai nasoala ca la noi, insa acolo sunt motive temeinice. Aici la noi nu vad unul serios

Anda spunea...

Nici acolo nu sunt motive pentru pana la ceea ce se ajunge. Adica pe plaja, magrebienii stau cu magrebienii, europenii cu europenii, desi sunt colegi de scoala. La noi e posibil sa fie din cauza ca si romanii plecati la munca sunt discriminati, si atunci am gasit si noi de cine sa ne luam, cu ft mutl curaj, in fata tv-ului.

Un produs Blogger.