2 februarie 2010

Up in the air


George Clooney ar fi cu siguranţă omul potrivit pentru miile de disponibilizări ce se anunţă în această perioadă pe meleagurile noastre. Are o carismă de invidiat şi un plan atât de bine pus la punct încât marile companii de la noi regretă că un astfel de personaj nu populează şi instituţiile lor. Jason Reitman (Juno şi Thank you for smoking), câştigător al unui premiu Grammy pentru cel mai bun scenariu anul acesta, îl plasează pe Clooney în rolul ingrat al unui tip angajat special de corporaţii pentru a face munca specifică şefului de firmă, care ar trebui să-şi concedieze singur angajaţii dar, din motive diverse, evită confruntarea.

Ryan (George Clooney) nu e doar omul cu cea mai ingrată meserie, dar şi posesorul unei filozofii de viaţă simpliste. Rutina şi zborurile repetate au făcut ca relaţiile cu familia şi prietenii să fie aproape inexistente, biletele la clasa buisness, orele nenumărate de zbor, hotelurile de cinci stele şi cardurile strălucitoare luând locul acestora de-a lungul timpului. Toate aceste încep uşor uşor să se schimbe când apar în scenă tânăra Natalie (Anna Kendrick), care are în plan introducerea unui program de concediere online a angajaţilor ceea ce ar reduce mult costurile legate de transporturi în vremuri de criză, şi Alex (Vera Farmiga) varianta mai tânără şi mai feminină a lui, o corporatistă care pune mare preţ pe aceleaşi lucruri materiale ca şi el.

Up in the air (nominalizat recent la cinci categorii pentru premiile Oscar) reuşeşte să te aducă cu picioarele pe pământ. Plasat perfect într-o perioadă de instabilitate economică surpinde problemele pe care aceasta le generează, dar subliniază şi faptul că societatea în care trăim încă pune mare preţ pe lucrurile materiale în detrimentul sentimentelor sau relaţiilor interumane. Amuzant şi meditativ, cu scene foarte bine gândite, dialoguri excelente şi o distribuţie cum nu se poate mai potrivită pentru o comedie marca Jason Reitman. Un plus de realism într-o ficţiune despre realitate este adus şi de faptul că persoanele “disponibilzate” în film sunt de fapt oameni reali concediaţi în viaţa de zi cu zi care au fost invitaţi să îşi spună povestea pe peliculă şi să reacţioneze aşa cum au făcut-o în acel moment neplăcut al vieţii lor.

O plăcere de vizionat de la început până la sfârşit.

0 wild thought(s):

Un produs Blogger.