21 aprilie 2011

Să mai cântăm şi în româneşte

Că industria muzicală românească este aşa cum este, ştim deja. Că ne confruntăm în fiecare zi cu o explozie de comercial, nu e o noutate. Avem parte de o grămadă de nulităţi ce îşi trec vocea prin sintetizator şi ne bombardează cu piese trase la indigo. Avem fel de fel: de la Connecteri, la Alecşi din Costa Rica, la Corine, Andrele expirate, Inne şi aşa mai departe. Ce au în comun toţi aceşti îndrăgiţi interpreţi de muzică uşoară? Pe lângă faptul că piesele lor sunt catchy şi ultra-comericale? Sunt cântate în engleză.

Nu ştiu de unde această percepţie că dacă vrei să faci un hit trebuie să fie în engleză. Sigur, multe dintre ele sună foarte bine, sunt prezente peste tot în topuri şi în cluburi. Doar că la un moment dat devine supărător să tot auzi atâtea englezisme la fiecare pas. Unde mai pui că jumătate din cei care le fredonează (da, fredonează, că doar nu cântă pe viu), nu prea stăpânesc prea bine limba engleză (vezi mediatizatul caz al Innei). Şi-atunci, nu rişti să te faci un pic de cocos?
Există o alternativă la toate acestea. Tot din aria trupelor de succes. Tot din aria trupelor cu un sound comercial. Tot din aria cântăreţilor a căror melodii îţi rămân în minte zi după zi după zi.

E vorba de Dj Project. Oamenii ăştia fac un lucru extraordinar. Fac muzică de club, de radio zu sau cum vreţi voi să îi spuneţi, care pe lângă faptul că sună infinit mai bine decât orice alt sound de pe piaţă (are un aer occidental, super profesionist), are versuri în Română. Limba aia uitată de cântecacii de mai sus şi nu numai. Aia în care regăseşti cuvinte ce nu pot fi traduse, ca de exemplu "dor". Aia străină multora din gloata ce populează scenele acum. Şi asta e un lucru de admirat. Cam de când au apărut ei pe piaţa muzicală n-au derapat cred că decât de vreo două ori spre engleză. În rest, hit după hit după hit în româneşte. Întâi cu Elena şi acum cu Giulia. Melodiile lor sună exclent şi nu simt nevoia să le "tragă" pe limba lui Shakespeare. Ultimul lor single (ha, tot pe engleză) este după părerea mea, la ani lumină de ceea ce se găseşte acum pe piaţă.

Bravo Dj Project ţineţi-o tot aşa în continuare!

0 wild thought(s):

Un produs Blogger.