4 mai 2011

Mi-e dor de Steaua

Asta stătea scris pe un banner afişat în timpul derbyului Steaua-Dinamo, de acum două săptămâni. Asta simt cu siguranţă acum mai mult ca niciodată, steliştii de pretutindeni. Şi nu, mi-e nu mi-e dor de Steaua ce câştiga Cupa Campionilor. N-am avut bucuria de a o vedea la joc (dincolo de meciurile trucate prea binecunoscute acum). Mi-e dor de Steaua lui Protasov, de cea a lui Zenga, de cea a lui Piţi şi de cea a lui Olăroiu. Mi-e dor de Steaua începutului anilor 2000, pentru că cea de acum se zbate în mediocritate.


Motivul îl ştiţi cu toţii, n-are rost să rumegăm asupra celui al cărui nume nu trebuie rostit. N-are rost să ne oprim nici asupra antrenorilor schimbaţi ca şoşetele de-a lungul ultimilor ani, au fost simpli pioni pe piesa de şah a distinsului europarlamentar. Aş vrea să mă opresc însă asupra celor ce calcă iarba din Ghencea în acest moment. Asupra celor pentru care culorile clubului nu mai înseamnă mai nimic. Actorii principali ai dreptunghiului verde. Jucătorii de fotbal. Nu fotbaliştii, căci pe aceia-i vedem la televizor în week-end şi la mijlocul săptămânii. Aşadar, o scurtă caracterizare a steliştilor de astăzi, din perspectiva suporterului care savurează şi astăzi acel hattrick a lui Jean Vlădoiu într-un derby de referinţă cu Dinamo:

1. Ciprian Tătăruşanu - umflat cu pompa după modelul brevetat unde altundeva, dacă nu în Ghencea. Momentele în care a gafat impardonabil au fost mai dese decât cele în care a salvat echipa.

2. Răzvan Stanca - mai mult decât mediocru. Singura realizare a sa a fost "amiciţia" de scurtă durată cu Bianca Drăguşanu.

3. George Galamaz - unul din numeroşii jucători pe care Dan Petrescu i-a exploatat la maximum. Consecinţele se văd acum.

4. Geraldo Alves - cel mai profesionist jucător care a îmbrăcat tricoul roş-albastru în ultimii cinci ani. Sper să fugă cât mai departe, cât încă mai poate.

5. Ifeany Emeghara - poate mulţumi divinităţii că încă mai mănâncă o pâine de la Steaua. Nu poţi ţine un jucător care a bifat maximum zece jocuri în trei ani la o echipă ce vrea titlul.

6. Valentin Iliev - bun în Bănie, total în plus la Steaua.

7. Florin Gardoş - cel mai bun tânăr din ograda Stelei. Laudele i s-au urcat la cap în ultima vreme, dar este unul din oamenii pe care se poate construi o nouă echipă.

8. Iasmin Latovlevici - poate singurul jucător venit de la Poli, care nu poate fi încadrat la categoria "ţepe de la conu' Iancu". Problemele de sănătate l-au scos complet din formă.

9. Pablo Brandan - slab la început şi-a reintrat uşor-uşor în formă. Departe totuşi de ceea ce arăta la Urziceni. Acelaşi sfat pentru el ca şi pentru Geraldo.

10. Novak Martinovic - inimos, dispus la efort, haotic în mare parte. Posibile carenţe de eternă rezervă.

11. Mihai Răduţ - desele schimbări de antrenor l-au bulversat de tot. Inconstant, ezitant mai mereu. Nu i-ar simţi nimeni lipsa.

12. Janos Szekely - cel mai slab jucător din lotul Stelei. Execuţii jenante, temperament de rahat. Iancu ar lua prima ţapă din partea roş-albaştrilor, dacă l-ar achiziţiona. Nu valorează nici cât un sac de cartofi noi.

13. Eric Bicfalvi - un bun închizător care poate creşte în valoare. Alături de Gardoş, poate fi un stâlp al unei eventuale generaţii noi.

14. Cristian Tănase - 2 goluri în doi ani. Asta spune totul. Mult mai bun în cluburile din Olteniţa. Nedemn de numărul pe care îl poartă. Umflat cu pompa până aproape de explozie.

15. Bănel Nicoliţă - expirat de aproape cinci ani. A uitat să joace fotbal.

16. Lucian Marinescu - muncitor, prea şters uneori, numele nu-l ajută în Ghencea. Va fi aruncat ca mulţi alţi jucători care au demonstrat ceva calităţi.

17. Nicolae Dică - sclipiri pe alocuri, din respect pentru meciurile făcute în perioadele mai sus menţionate n-am să spun nimic mai mult.

18. Cosmin Matei - răzgâiat cu aere de CR7. Anonim la fel ca Andrei Ionescu.

19. Marius Onofraş - cel mai tare din oraş, nu ştiu care oraş însă. Nici în o mie de ani n-avea ce căuta la Steaua.

20. Lucian Burdujan - bun la Vaslui şi Rapid. Nefolositor la Steaua. Mai are puţin şi îi expiră şi lui termenul de valabilitate.

21. Marius Bilaşco - şi din el a scos untul Dan Petrescu la Urziceni. Un vârf tocit, bun de Bistriţa, Pandurii ori Târgu Mureş.

22. Romică Surdu - al doilea cel mai slab jucător de la Steaua după Szekely. Caracterizarea lui Cornel Dinu de la finele meciului cu Dinamo e mult mai pertinentă.

23. Maicon de Oliveira - departe de stranierii care au trecut prin curtea Stelei. Ucraina i se potriveşte mai bine.


0 wild thought(s):

Un produs Blogger.