14 octombrie 2009

NU doar fotbal

Te-ai gândit vreodată cum ar arată Bănel pe patine? L-ai vedea pe Chivu căpitan la naţionala de tenis de masă a României? Pun pariu că Mutu n-ar mai face reclamă la apă minerală dacă în fiecare dimineaţă s-ar antrena pe bureţi în lipsa...apei din bazin!


În ultima vreme din ce în ce mai multe discipline sportive care nu au beneficiat niciodată de atenţia care se acordă fotbalului în ţara noastră, au adus rezultate remarcabile pe plan internaţional. Ştiu, probabil mulţi nici n-au sesizat cum aceşti sportivi aflaţi mereu în umbră au ajuns pe prima pagină a ziarelor dar a venit vremea să le arătăm recunoştinţa pentru faptul că imnul nostru naţional se mai aude din când în când în sălile de sport din lume.

E vorba de acei sportivi care s-au antrenat din greu, uneori în condiţii greu de imaginat, a căror palme stau mărturie efortului depus, a căror vitrine se dovedesc a fi neîncăpătoare pentru zecile de medalii câştigate la competiţii de anvergură. Haideţi ca măcar o dată să ne îndreptăm atenţia asupra lor şi să lăsăm în urmă declaraţiile unor oameni care au ajuns în lumina reflectoarelor datorită numărului de butelii sau perechi de blugi vândute.

La nici 21 de ani, Constantin Popovici a obţinut cea mai bună clasare a unui săritor român la Mondialul seniorilor desfăşurat în această vară în Italia. Asta în condiţiile în care sportivul se antrenează sărind pe...bureţi, deoarece bazinul din capitală a fost lăsat în paragină de ani buni. Cu atât mai mult, sportivul a fost premiat de către federaţie pentru clasarea în primii zeci săritori ai lumii cu ...o excursie la mare! 10000 de euro pe lună primeşte, Tătăruşanu, portarul de rezervă al Stelei.

După performanţa incredibilă a lui Constantin, sportul românesc a mai ieşit o dată la rampă prin medaliile de aur şi de bronz pe echipe cucerite de echipa feminină respectiv masculină de tenis de masă la campionatele europene de la Stuttgart. Daniela Dodean şi Elisabeta Samara au adus României după 31 de ani de secetă aurul European. Doi sponsori au avut cele două fete care le-au facilitat pregătirea pentru acest turneu. Nu mai puţin de 5 sponsori au pe tricou jucătorii lui CFR Cluj aproape meci de meci.

Alte nouă sportive şi încă două medalii de aur şi una de bronz. De data aceasta la canotaj. Echipajul feminin de 8+1 şi cel de dublu şi patru rame au uimit la ultima ediţie a campionatului European din Belarus, după ce cu câteva luni în urmă acelaşi echipaj obţinuse argintul în Polonia, la Poznan. Sportivele noastre nu se pot bucura nici acum de o bază olimpică de canotaj aşa cum le-a fost promis după ultimele două olimpiade şi se antrenează printe iahturile bogaţilor de pe lacul Snagov. 1,2 milioane de euro a cheltuit acum ceva timp, Adi Mutu pe iahtul său ancorat în Ibiza.

O altă lecţie importantă ne-a oferit-o patinatorul român Zoltan Kelemen care în ciuda unui handicap de vedere s-a calificat la olimpiada de iarnă din 2010 de la Vancouver. Sportivul nostru se antrenează majoritatea timpului în afara graniţelor pentru că unicul patinoar din România nu oferă nici pe departe posibilitatea unui antrenament ca la carte.

Ultima mare performanţă a sportului românesc o reprezintă medaliile obţinute de echipa masculină de spadă la campionatele mondiale din Antalya. Aur pe echipe şi argint la individual. Amfitrionul delegaţiei noaste a fost sabrerul Rareş Dumitrescu care a obţinut argintul la individual şi a adus şi medalia de aur pe echipe într-o finală dramatică cu echipa reprezentativă a Italiei. Cu toate acestea el nu va primi mai mult de 2500 de euro din partea federaţiei şi a ministerului sportului pentru extraordinara performanţă. Fostul ministru al Sportului, Monica Iacob-Ridzi a plătit pentru scena pe care s-au desfăşurat evenimentele de ziua tineretului nici mai mult nici mai puţin de 75000 de euro.

Aproape două pagini şi nenumărate performanţe înşiruite doar de-a lungul a câteva luni. Tone întregi de hârtie irosite pentru scandaluri, campanii de calificare ratate, declaraţii aberante, minciuni şi înjurături. Prea multă atenţie oferită unor inculţi care aruncă cu bani în toate părţile, prea puţină pentru cei care duc steagul României sus. Fără bazine cu saltele şi bureţi, fără săli de sport în care plouă, fără iahturile şmecheraşilor, fără apă în loc de gheaţă!

1 wild thought(s):

Anonim spunea...

bv ludule:*:*:* sunt mandra de tine si de fiecare data cand citesc ceva scris de tine plang.. la propriu:*:*

Un produs Blogger.