22 iulie 2009

Oraşul nimănui


Miros de porumb fiert. O tonetă dubioasă de îngheţată. Patru boschetari tolăniţi la umbră pe o băncuţă. Doi câini se feresc de soare la umbra calului lui Decebal. Nu se sinchisesc să se ferească din calea copiilor ce pedalează sau aleargă in jurul statuii. Florile se întrezăresc cu greu dintre iarba înaltă, presărată ici colo cu pachete de ţigări şerveţele şi ştiulete de porumb. Cam aşa arată centrul Devei în această vară.

Locul în care se strâng atât vechii tablagii cât şi copii dornici de joacă e mai neglijat ca niciodată.

Nu de multe ori le-am recmandat celor ce vreau să vină în oraşul de la poalele cetăţii să o facă vara. Asta pentru că în această perioadă urbea arată cel mai bine. Nu şi în anul de graţie 2009. Nu şi acum când criza loveşte puternic în orice domeniu. Nu şi într-o guvernare PD-L – PSD care alocă fonduri doar primăriilor colorate în portocaliu şi roşu. Nu acum când românii dau doi bani pe ecologizare şi respect pentru locul în care trăim. Nu acum când primarul nostru e într-un concediu permanent. Tranşee săpate de-a lungul centrului zac şi acum neacoperite şi reprezintă un real obstacol pentru persoanele cu handicap şi pentru mamele ce işi plimbă copii în căruţ. Sigur, cele 64 de milioane de euro primite de primărie pentru reabilitarea conductelor de apă şi canalizare sunt binevite, dar oare reasfaltarea nu intră în preţ?

Spre ruşinea celor ce se află în fruntea oraşului(şi cărora din nefericire le-am acordat şi votul) centrul municipiului arată precum centru unei veritabile comune. Plăcerea unei plimbări într-o frumoasă după-amiază de vară e înlcocuită de un sentiment de frustrare şi ranchiună pentru cei care conduc frâiele oraşului.

Zilele acestea am aflat că din cauza crizei şi a lipsei de fonduri, Primăria Deva a pus pe liber câţiva muncitori de la salubrizare. Oare eliberarea unor posturi de consilieri sau funcţionari nu era de bun augur?

RUŞINICĂ edililor Devei care nu reuşesc să vadă ce se petrece în centrul oraşului şi care nu mai apar pe la televizor şi radio decât atunci când are loc o serbare câmpenească cu fasole, ciolan dansuri populare şi jeep-uri pline de nămol. Dar cine ştie, acum că centrul arată ca la sat, poate om avea parte de o serbare câmpenească în toată regula...

5 wild thought(s):

Anda spunea...

Imi "place" tendinta asta pe care am observat-o la unii dintre voi. Dupa ce ne-a dat Tolcea exemplul la curs in anul intai de inceput de lead prin propozitii eliptice de predicat scurte, ati crezut ca doar asa un text e mai interesant. Ok, dar what's next?

Claudiu spunea...

sincer am si uitat sfatul lui tolcea din anu` intai...doar ca m-am gandit ca redau mai usor niste imagini oarecum inedite pentru centrul unui oras....fie el si in romania:D

Anda spunea...

"Celor ce vreau sa viziteze". Asta e din ciclu "sti", "innot" ?

Cristian Vicol spunea...

Imi pare rau ca se intampla asa ceva cu DEVA. E unul din orasele mele preferate, un oras cu potential turistic si amplasare geografica(cel putin ca priveliste)excelenta. Sper sa se faca ceva cu centrul orasului(care e mic dar foarte frumos). App au terminat de renovat cetatea?
ps: Anda, si tu ai exprimari de lemn pe blogul tau...

iulineaţa spunea...

oah give me a break anda ... fuck !
bv ludu, te inteleg, stiu cum e sa simti nevoia sa t descarci, da` nu prea ai ce face se cam fute totu`n tara asta, cu vama`n frunte. totul e supraaglomerat si plin d mall-uri. am prieteni care vin foarte dezamagiti inapoi din cluj, tocmai pentru ca agitatia si strazile inguste, traficul si toate astea nu-ti dau moment d respiro...ah, si spatiile verzi...nu prea exista, sau poate e adevarata povestea cu centru`pamantului si cresc copacii underground

Un produs Blogger.