6 noiembrie 2008

Cupa Balcanică. Mai aproape de adevăr

2008 - An de glorie pentru fotbalul românesc. Două echipe în Champions League: Cfr Cluj şi Steaua. Derulăm. Steaua-Standard Liege 2-1. Bucureştenii în Ligă după zece ani. Extaz, şampanie, mare roş albastră, telefoane în Ştefan cel Mare.
Ucrainienii de la Dinamo Kiev ies în calea Stelei în primul meci după zece ani în elita fotbalului european. Un incredibil 4-1 pentru „militari”. Urmează şapte goluri primite după două meciuri acasă cu Olympique Lyon şi Real Madrid. Un chinuit loc trei şi o scurtă primăvară în UEFA.
Roma. Primul meci al ardelenilor în Champions League. 1-0 gol Panucci. Proaspătul ales, Trombetta îi încurajează pe vişinii. O dublă senzaţională Culio. Fostul zidar produce surpriza primei etape a Ligii şi Clujul apare brusc pe harta cu destinaţii fotbalistice. Urmează vice-campionii Europei, Chelsea Londra. Englezii aterizează plini de ei la Cluj, fac o plimbare în Grădina Botanică a oraşului şi pleacă fără gol primit din Gruia. Francezii de la Bordeaux îşi revin exact cu Cfr-iştii lui Mureşan şi izbutesc două victorii la limită, în timp ce Steaua face un meci nebun cu Lyon la Bucureşti, iar Lăcătuş iese pe uşa din dos şi îi face loc lui Dorinel.
5 Noiembrie 2008. Stade Gerland – Lyon – Steaua. „mergem să câştigăm, nu avem nimic de pierdut” crezul întregii suflări steliste. În teren la binecunoscuta oră 21.45 lucrurile stau cu totul altfel. Stancu înoată la mijlocul terenului, Benzema zburdă undeva la şaisprezece metri de poarta lui Zapata, Bănel încearcă să doboare propriul record de la Euro. Mai sunt trei minute din primul mitan; lovitură liberă Junihno. Dorinel îşi pune mâinile în cap simţind parcă primejdia. Şut plasat, Zapata e păcălit de breşa din zidul roş-albastru făcută de Cris şi Benzema. 1-0 şi diferenţa din teren se vede de lângă Arcul de Triumf.
Repriza a doua aduce cu sine o diferenţă clară dintre francezi şi trupa lui Dorinel şi un gol frumos în final, care să sublinieze faptul că nu avem încă o echipă capabilă de performanţă în Europa.
Pe vremuri echipele noastre se prezentau într-o competiţie intersantă. Cupa Balcanică. Prezenţa nu era obligatorie, dar dădea bine ca în palmares să ai trecute meciuri în compania vecinilor de peste Dunăre. UEFA ar putea organiza din nou această competiţie de data aceasta oficial. Vitrinele cluburilor ai căror patroni se mulţumesc să stea la „masa bogaţilor” ar fi pline de trofee de pe urma unor meciuri „memorabile” cu Lokomotiv Plovdiv, Fk Sarajevo sau Slaven Belupo...

2 wild thought(s):

iulineaţa spunea...

s-a dus totu`dracu`...da`la ce te astepti sincer ludu...cu jucatori ca dayro si o echipa atat d noua ca si cfru` ...gandestete ... joaca un meci-doua bine si apoi nu i mai tin picioarele...cupa campionat si chleague...nui vba ca e greu...e greu pt noi, pt ca suntem romani si pt ca am demonstrat-o-n atatea randuri...cu bordeaux, lyon, franta, danemarca, middlesbrough s.a.m.d.p

Nicu Lungu spunea...

prin jocul prestat nu suntem departe de vechile derby-uri balcanice... e o sugestie care trebuie sa dea de gandit mai marilor fotbalului

Un produs Blogger.